Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2007 10:58 - Велика събота, последен шанс за боядисване на яйцата
Автор: nad1nka Категория: Изкуство   
Прочетен: 655 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Велика събота е последната възможност да боядисате яйцата за Великден. Снимка: БГНЕС

 

Ден преди Великден, на Велика събота, е последният шанс за боядисване на великденските яйца. Тези от вас, които не са успели на Велики четвъртък, имат на разположение цял ден за шарене и боядисване, повелява традицията.
Не е известно откога за първи път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйца са се багрили и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция.

Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. От тогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден.

Постепенно започнали да се използват и други цветове. В България първото яйце се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена, която прави с него, докато е още топло и прясно боядисано, кръстен знак на челата на децата. След този ритуал боядисването поемат младите жени в къщата.

До появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика — оранжева, зелено — с коприва, жълто — с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук. Винаги, когато се боядисвали яйца, се приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага.

За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането (борак), ще е най-здрав през годината.

Обредните хлябове са неотменна част от традициите на Великден. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. В България по традиция се замесват в четвъртъка преди Великден, в Гърция — в петък и др. Една от тези пити се прави сладка и това е великденският козунак.

За първи път козунак се приготвя през 17 век във Франция. В Италия също имат вид козунак по същия повод - той може да изтрае цели 6 месеца. На Великден се сервират зелени салати с репички и сварени яйца, супи от дреболии на птици, печено агнешко, сладка баница, великденски курабии и др. Имен ден имат Величка, Велико.


Тагове:   събота,   боядисване,   шанс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nad1nka
Категория: Хоби
Прочетен: 42614
Постинги: 25
Коментари: 9
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031